Dette er den første post i en række post vi kalder ”The Pro and the apprentice”.

I disse indlæg vil vi belyse forskellige emner, som en nybegynder i cykelsporten kunne have lyst til at få belyst, men måske ikke helt kan finde entydigt svar på.

Ofte har jeg (Katrine) meget svært ved at vurdere, hvad der er nice to have og need to have i forhold til cykling. Der er så sindsygt mange dyre ting man kan investere i og det er nemt at blive forblændet af tårnhøje priser og forveksle dem med super god kvalitet og nødvendigheder, for at få en optimal oplevelse. Men når man ikke har den luksus at få sponsoreret lækkert lir, så kan det godt være lidt hårdt for pengepungen at holde den kørende.

En af de ting, som jeg ikke helt kan gennemskue nødvendigheden af, eller hvad jeg skal forvente af pris og præstation, er at få lavet et bike fit. Derfor har jeg taget fat I vores egen Pro Vélorina og skudt alle mine dumme spørgsmål over til hende:

Katrine: Hvad er et bike fit egentligt?

Michelle: Et bike fit er en i bund og grund bare en session, hvor man får en anden person til at hjælpe med indstilling af sin cykel, så kroppen sidder som den skal. De fleste steder skal man have sin cykel med og eventuelt nogle frempinde med forskellig længde, så der er mulighed for at indstille lidt her. Normalt har bike fit-stedet også forskellige muligheder liggende som man kan prøve og købe. Til selve bike fittet bliver man som regel sat i en eller anden form for inde-træner, hvor man kan cykle på sin cykel uden at køre nogen steder. På den måde er det både muligt at se rytteren i forskellige positioner samt eventuelt at filme dem.

Katrine: Er det need to have eller nice to have?

Michelle: Et bike fit er, efter min mening, på ingen måde noget man skal have for at kunne køre på sin cykel. Det kan være en relativt kostbar affære og hvis man bare gerne vil ud i det blå og cykle rundt, så kan man sagtens det uden et bike fit. Dog vil jeg sige, at det er virkelig vigtigt at tage seriøst, hvis man ikke føler man sidder godt på sin cykel. Det er ikke meningen det skal være en pinsel at sidde på sin cykel, og får man for eksempel hele tiden ondt i nakken, ryggen, lænden, knæene, fødderne eller armene skal der indstilles på cyklen. Her kan det, hvis man ikke selv har nogen idé om hvad der skal indstilles på, eller ikke lige har mod på at prøve sig frem, være en god idé at finde vej til et bike fit. Mit allervigtigste budskab er her, at hvis man begynder at få smerte ved cykle, så skal man søge hjælp, enten blandt nogle mere erfarne cykelvenner eller hos en person, der laver bike fits. Det vil være drønærgerligt at få en skade, som man kunne have undgået med den rette hjælp til forebyggelse.

Katrine: Hvis man kaster sig ud i det, hvad skal man så forvente, der bliver forbedret i forhold til ens cykling?

Michelle: Udfaldet af et bike fit bør helt og holdent afhænge af rytteren, der bliver fittet. Der er jo mange, der cykler og det på et meget bredt spektrum af niveauer. Man kan henvende sig til et sted, der laver bike fit med præcis de ønsker man har og er det et godt sted kan de opfylde de fleste ønsker. Hvis man går ind til et bike fit med en idé om, at man have en mere komfortabel position på cyklen, så bør man forvente at få det, ligesom man kan forvente at få en mere aerodynamisk og aggressiv konkurrence position, hvis man vil have det. Derfor er det vigtigt at have gjort sig klart, hvad man gerne vil gå derfra med, og fortælle det præcis som man tænker. Man må ikke være bange for sige, at man synes man får ondt diverse steder, det er alt sammen vigtig information for at få det rigtige resultat. Man bør forvente, at de problemer man kommer med bliver rettet op og man bør forvente en bedre cykeloplevelse bagefter. Som man nok også får at vide på stedet, hvor man får fittet, skal man forvente en mindre tilvænningsperiode til den nye indstilling og her siger man som regel 100-200 km. Herefter burde kroppen have vænnet sig til den nye position og så burde det være en fryd at cykle rundt på vejene. Oplever man stadig problemer bør man henvende sig til stedet igen og få det rettet op.

Katrine: Hvad skal man forvente af sit bike fit – er det jo dyrere jo bedre eller hvordan. Hvad skal man kigge efter når man bestiller? 

Michelle:  Jeg kan ikke være dommer for om, kvalitet afhænger af pris, men min erfaring siger mig, at des højere pris, des mere udstyr her stedet tilgængeligt for at måle på uendeligt mange parametre. Det er som regel kun noget man har brug for, hvis virkelig er på top eliteplan. Hvis bare leder efter et sted, der kan hjælpe en nybegynder med grundlæggende indstilling af sin cykel, så er det mit indtryk, at man kan få et bike fit til noget lavere pris og det kan sagtens stadig opfylde de behov man har. Det er virkelig vigtigt at snakke med det sted man overvejer inden, for at få klarlagt om de kan opfylde ens behov.

Katrine: Så man kan godt kaste sig ud i det?

Michelle: Det kan man bestemt! Her er det dog vigtigt at sige, at ikke alle steder, der udbyder bike fits er lige gode i deres teoretiske og anatomiske grundlag for indstilling af en cykel og derfor vil jeg anbefale at man undersøger markedet grundigt inden man begiver sig ud i det. Spørg andre man cykler sammen med, find brugeranmeldelser, ring til stedet og spørg ind til deres baggrund. Det vil være super ærgerligt at komme et sted hen og smide et par tusind kroner efter noget som ikke virker. Det skal dog på ingen måde skræmme nogen fra at forsøge sig med et bike fit, da det uden tvivl kan hjælpe mange ud af ubehagelige siddestillinger.