Nu er cykelsæsonen for alvor kommet igang og vi har allerede overstået nogle af de største forårsklassikere og foran os ligger en sommer fyldt med dejlig cykling både på landevejen og i vores TV. Hvis du hører til den flok af kvinder der ruller med øjenene når din mand skal bruge halvdelen af dagen i sommerferien på at se Tour de France så er det måske fordi du bare ikke kan se det han ser. Nemlig at landevejscykling i TV er spændende og mega underholdende (det meste af tiden). Men det er også en disciplin at være Cykel-TV-Seer. Derfor har Vélorina lavet en guide i to dele til dig der gerne vil forstå cykling i TV. Den første er her en ordliste så du kan være med på lingoen. Glæd dig til næste post, hvor Michelle vil forklare hvad man skal kigge efter rent taktisk og hvilke ryttertyper du skal holde øje med.

Da franskmændene er et stolt folkefærd har de valgt ikke at oversætte grafikken på Tour TV-fladen til engelsk, så hvor det er relevant har vi skrevet den franske oversættelse i parentes.

Angreb – Når en eller flere cykelryttere forsøger at køre fra de ryttere de kører med

Etape (Parcours) – Den rute, der køres på en dag i et cykelløb, hvor der køres flere dage (etapeløb).

Etapeløb – Et cykelløb der køres over flere dage, hvor hver dags løb kaldes en etape. For hver dag kåres en etapevinder (den rytter, der krydsede målstregen først på dagen), en førertrøje (den rytter, der har brugt kortest tid på at køre den samlede rute), point trøje (den rytter, der har fået flest point i løbets spurter), bjergtrøje (den rytter, der har fået flest point i bjergkonkurrencen), ungdomstrøje (ligesom førertrøjen, bare for alle ryttere under 25 år).

Equipe – Er fransk og betyder et hold – i cykelsporten; et cykelhold

Feeding-zone – Et forudbestemt sted på ruten, rytterne kan få en mulepose og drikkedunke med væske. Det er ofte et kaotisk sted på ruten og der kan nogle gange være en lidt vild positionskamp hen mod zonen. Det er, selvom man skulle tro det, IKKE kun fordi rytterne er virkelig sultne og tørstige, men mest fordi der er stor risiko for styrt i den her zone fordi muleposer og dunke kan tabes i farten og ja, det skaber potentielt farlige situationer.

Felt (Peloton) – Den største klump af ryttere, som stadig kører cykelløb. En gruppetto kan godt være større end selve feltet. Felt og gruppetto er princippet det samme, men rytterene i feltet kører for at få en rolle på etapen mens rytterne i gruppettoen kører for at komme i mål inden tidsgrænsen.

Forfølgere (Poursuivants) – en eller flere cykelryttere som er i gang med at indhente et udbrud. Der kan til tider, specielt på bjergetaper, være mange angreb og mange forfølgere og det kan være svært at finde rundt i og selv kommenatorerne kan til tider rode lidt rundt i det. Her må man tage det som god underholdning og forsøge at følge med efter bedste evne, alt efter hvor gode TV-billeder der kommer. Du kan midt i al forvirringen eventuelt øve dig i at sige ordet “poursuivants” på syngende fransk.

Grand Tour – De tre mest prestigefyldte løb i ICU’s (International Cycling Unions) løbskalender. De er: Tour de France, Giro d’Italia og Vuelta a Esapña.

Gruppetto/Autobus – En samling af ryttere, der er faldet af feltet og “bare” skal i mål inden for tidsgrænsen. Det lyder måske let, men på nogle etaper er tidsgrænsen meget kort og så kan det være virkelig hårdt at nå i mål inden, fx hvis etapen slutter på et bjerg.

Hjælperytter (Domestique, Gregário) – En cykelrytter, der til konkurrence har det ene formål at hjælpe og være til rådighed for holdets kaptajn, således denne kan spare så meget energi som muligt under etapen og være klar til de afgørende momenter i løbets afslutning. En hjælperytter henter vand og giver læ til sin kaptajn og får meget, meget sjældent selv chancen for at vinde et cykelløb.

Holdkaptajn – Typisk den mest lovende rytter på et cykelhold, resten af holdet kører for at holdkaptajnen skal vinde.

Holde kæden stram – Er et udtryk man bruger, når der køres meget hårdt og udmagrende i længere tid. Dette resulterer ofte i, at der “ryddes ud” i feltets ryttere så kun de stærkeste er tilbage, mens resten danner gruppetto.

Hul – Et udtryk, der bruges i et cykelløb når der skabes afstand mellem rytterne i en gruppe så fx feltet bliver delt i to eller en rytter rykke af sted fra en anden ryttere i et udbrud.

Kategori – Et system der bruges til at betegne, hvor udfordrende en stigning eller et bjerg er. Skalaen går fra 4 til 1 hvor 4 er det “letteste” og 1 er det “hårdeste”. Og så er der lige “Hors Categorie”, som betyder uden for kategori og bruges om stigninger, som er ubeskriveligt stejle og lange. Kategorierne fremgår af etape profilen. Se et eksempel herunder.

http://www.cyclingfans.net/2017/images/2017_tour_de_france_stage17_profile1.png

Klassement – Dette er det samlede resultat i et etapeløb.

Klassementsrytter – En cykelrytter der er har som mål, at køre efter en god plads i det samlede klassement i et etapeløb.

Klatrer – En cykelrytter der er god til at køre i bjerge. Typisk lille og let af bygning – altså endnu mere let og spinkel end resten af rytterene i feltet. De letteste vejer 52 kg!!!

Kongeetape – Den hårdeste etape i et etapeløb og der vil ofte være ekstra stor prestige i at vinde denne etape.

La flamme rouge – Et rødt flag der markerer starten af de sidste 1000m af etapen.

Lead out man – En virkelig god sprinter, som dog ikke er helt god nok til at være den bedste sprinter på holdet, hvorfor rytterens opgave er at køre en fuld sprint med holdets rigtige sprinter på hjul, for så at slå ud lige inden målstregen således den hurtigste sprinter kan køre spurten færdig og forhåbentlig vinde etapen. Herefter kan de så sammen juble over et veludført arbejde!

Maillot Jaune – Den gule førertrøje, gives til den rytter, der ligger først i løbets klassement. Trøjen uddeles efter alle etaper og skal altid bæres af løbets førende rytter. Bonusinfo: man vil ud over trøjen ofte kunne se at rytteren i førertrøjen har “pimpet/liret” sin cykel, hjelm, briller, sko og handsker lidt ekstra med farver, der matcher trøjen.

Mulepose/Musette – Den pose som cykelrytterne får udleveret i feeding-zone hvor der er mad og energi i. Ofte er der en lille cola og en lille kage, alt efter hvad rytterne ønsker, det vigtigste er at de får god energi og bliver i godt humør over posens indhold.

https://www.sfbags.com/blogs/news/17916020-the-musette-bag-goes-from-cyclings-peloton-to-todays-urban-streets-with-the-new-vitesse

Pavé – Fransk for brosten – en særlig hård og beskidt disciplin i landevjscykling er at køre på brosten. Et løb som er berømt for sine lange stræk med brosten er Paris-Roubaix

http://www.cyclist.co.uk/in-depth/1015/paris-roubaix-2018-route-riders-and-all-you-need-to-know

Positionskamp – En kamp om pladserne i feltet. På TV ser det ofte meget fredeligt og roligt ud når de flotte mænd i de tætte dragter kører rundt i de smukke landskaber. Hvad man ikke helt opfatter som TV-tilskuer er den vilde kamp, der faktisk hele tiden foregår i feltet. Rytterne vil helst aldrig for langt tilbage i feltet, da det kan gøre at man bliver “fanget” der i afgørende momenter i sidevind, på brosten, ved feeding-zone osv. På nogle tidspunkter vil der være hårdere kamp end andre, da rytterne er sat helt ind i ruten på forhånd og ved præcis, hvor det er vigtigt at ligge fremme. Der er på ingen måde plads til alle rytterene forrest i feltet og derfor kan denne kamp ofte ende i styrt. Kampen SKAL altid foregå med begge hænder på styret, så rytterne må altså aldrig slå hinanden. Alligevel kan kampen gå vildt for sig og rytterne er virkelig dygtige til skubbe hårdt med lår og albuer så de kan komme frem.

Sprinter – En cykelrytter som er specielt god til eksplosiv acceleration på meget korte distancer. Typisk tæt bygget med kæmpe stærke lår. En sprinter kommer sjældent med hjem til spurten på stregen, hvis der skal forceres bjerge undervejs på ruten.

Soigneur – En person som følger holdet og sørger for at de har det lækkert, sørger for vand og mad og andre fornødenheder når de er på tur og mest af alt sørger for at holde humøret oppe hos de hårdt prøvede ryttere. En soigneur er rytternes ven og her kan man ofte få lettet sit hjerte og de ting man tumler med.

Sportsdirektør (DS) – Er den sportslige leder for hver af de hold, der stiller op. En DS vil følge med i en bil med massere af reklamer på og vil sidde og udstikke ordre til rytterne igennem en radioforbindelse til rytterne. Sportdirektøren kan også omtales DS (Directeur sportif). Det er sportdirektøren, der sørger for at lægge holdets taktik forud for en etape samt at sørge for at at alle ryttere præsterer alt hvad de kan – altså vil man ofte kunne se sportdirektøren råbe lidt og være lidt hårdt ved rytterne, men husk nu det er jobbet.

Sticky bottle – Et trick de fleste cykelryttere bruger når de skal have en frisk flaske fra en af tour bilerne i et cykelløb. De holder lige fast i flasken lidt længere når de får den udleveret og dermed får de et kort sekunds pause og et lille “skub” gennem flasken. Løbets regler siger det er forbudt, men de fleste DS’ere er enormt dygtige til at se, om der er løbsjury eller TV omkring sig – hvis ingen ser det kan ingen give en bøde.

Sætte en anden – At køre fra en anden cykelrytter

Tête de la course – Løbets forreste rytter/ryttere.

Time Trial (Contre la montre) – På fransk betyder det mod uret og det er fordi i en enkeltstart sendes rytterne afsted en efter en og er således ikke i kamp mod sig selv, men mod tiden. Rytteren med den hurtigste tid vinder dagens etape. Enkeltstarts etaperne er kortere og rytterne kan opnå imponerende fart fordi de sidder på en aerodynamisk cykel så vindmodstanden mindskes gevaldigt! (Herunder ses et billede af Michelle til enkeltstart).

Rulleskift En teknik der benyttes på tidpunkter hvor farten skal holdes høj over længere tid. Rytterene i rulleskiftet skiftes dynamisk til at køre forrest i nogle sekunder og dermed “tage vinden” for resten. Teknikken kan både ses når hold vil splitte feltet eller når et udbrud af ryttere fra forskellige hold vil holde tempoet højt for at holde afstanden ned til feltet.  

Udbrud (Échappée) – En mindre gruppe af ryttere der ligger foran feltet med det formål at komme først i mål. Ofte vil man kunne høre kommentatorerne omtale nogle udbrud i Tour de France som “indianerudbrud”, hvilket er udbrud, med rytterene primært er kørt af sted for at få tid på TV-skærmen og for at kunne gøre så holdets ryttere ikke skal bruge energi på at hente udbruddet senere i løbet. Et “Indianerudbrud” er altså et udbrud, der ikke spås de store chancer for at holde til målstregen.

Ud på møtrikken – Når man kommer op i det højeste gear der er på cyklen.

Vandbærer – Et andet ord for hjælperytter.

Vifte – en teknik der benyttes ved sidevind, hvor rytterne ligger sig forskudt ved siden af hinanden og dermed laver læ for hinanden, men ikke resten af feltet. Derefter skiftes man til at være den der ligger i vinden eller i læ. Hvis en vifte kører perfekt vil det kunne skabe stor ravage i feltet – huller vil kunne skabes og gode ryttere kan blive fanget ned i nogle dårlige grupper, hvis man ikke har sørget for at ligge fremme.