Det der med at sidde godt på cyklen er et tilbagevendende tema blandt alle cykelryttere, både erfarne og nybegyndere. Hvad enden det er din første racercykel eller bare en ny cykel, vil der være en tilvænningsperiode til den nye rammes geometri. Men ofte er der behov for at finjustere på cyklen. Det kan være du oplever smerter, måske vil du gerne sidde mere aggressivt, eller måske har du udviklet dig fx er blevet mere smidig siden du først fik indstillet cyklen.

For en god orden skyld skal jeg nævne at dette indlæg indeholder reklame og alle akkrediteringer fremgår til sidst i indlægget.

En mulighed for at finjustere på cyklen er at få lavet et bike fit. Det kan være en bekostelig affære og sidste år udgav Vélorina en Pro and the Apprentice om bike fit, så hvis du vil læse mere om fordele og udfordringer ved bike fit, kan du svinge forbi den post – men først når du har læst denne, selvfølgelig.

Der findes et alternativ, som jeg har været nysgerrig på, siden jeg blev introduceret for det: et bike screen. Jeg havde forstået at det var et slagt let-vægts bike fit, men jeg ville gerne prøve det selv, og i øvrigt lære noget om siddeposition generelt. Derfor fattede jeg min Argon18 og drog mod Lynge of United Cyclings lab store, hvor Martin var klar til at  bike screene mig.

Martin arbejder i United Cycling og udfører Bike screen. Han har udviklet konceptet sammen med eksperter fra AimHigh

På forhånd havde jeg gjort mig nogle tanker om, hvad jeg godt kunne tænke mig at få ud af det. Jeg har egentlig haft meget få problemer med at skifte ramme til min Argon 18. Det eneste jeg har mærket til skiftet var, at jeg i en overgang blev øm i ryggen of nakken. Til gengæld har jeg følt at jeg gerne vil sidde meget mere aggressivt, altså mindre oprejst.

Martin testede min svang højde og om jeg havde skævheder i mit bækken.

Min cykel blev monteret på en home trainer og vi gik i gang. Martin testede min svanghøjde og smidigheden i min hofte, mens han forklarede lidt om hvad bike screen er i forhold til et bike fit.

”Et bike screen er til rytteren, der gerne vil optimere sin siddeposition, men som ikke har fx skævhed i hoften eller andre biomekaniske udfordringer. Vi justerer efter, hvordan du synes det føles og så filmer vi så vi kan sammenligne før og efter.”

En laser blev brugt til at vurdere aksen fra klampen til knæet og som det ses på billedet skal jeg lidt frem for at laseren skærer gennem det punkt Martin peger på med sin finger

Jeg blev placeret på cyklen og Martin brugte en laser til at vurdere aksen fra mit knæ ned til klampen under min fod. På baggrund af dette flyttede vi min saddel ca. en halv cm frem. Det er vigtigt at have den optimale rotation i trådet, for at få mest ud af kraftoverførslen i hvert tråd. Derudover kan det give anledning til knæproblemer, hvis man lægger rigtig mange kræfter i et skævt og u-ergonomisk tråd. Den akse er afhængig af hvor klampen sidder på skoen, hvor højt sadlen sidder og hvor man sidder på sadlen.

Martin filmede efter af have justeret på min saddel

Efter justeringen af sadlen, cyklede jeg lidt mens Martin filmede mig. Jeg mærkede at jeg faktisk sad mere naturligt på sadlen og den trykkede nogle nye steder, jeg kunne ligesom sidde mere roligt. Men jeg mærkede også at jeg nu synes jeg sad endnu mere opret, så vi vendte opmærksomheden til forenden af cyklen.

Martin var enig med mig i, at jeg godt kunne komme længere ned og sidde mere aggressivt. Det kan man gøre ved at sætte en længere frempind på eller ved at mindske afstanden mellem rammen og styret – eller gøre begge dele.

Her fik vi en lang snak, for hvis jeg skal komme med en ting, som giver mig problemer på cyklen, så er det at jeg får ondt i min venstre skulder og nakke. Derfor har jeg været meget påpasselig med at skulle række for langt frem, hvorved jeg skal bære mere af min overkrop i arme og nakkemusklerne, da jeg har været nervøs for at få mere ondt i skulderen.

Martin lyttede til, hvor og hvornår jeg får ondt i skulderen og brugte informationerne til at vurdere, hvilke justeringer der passede til mig.

Da jeg styrtede i foråret gik min  venstre skulder af led, og Martin kunne godt se at jeg har en skævhed i skuldrene når jeg sidder på cyklen. Det vidste jeg faktisk ikke, men jeg har virkelig haft ondt i nakken i venstre side. Derfor har jeg også taget kontakt til en fysioterapeut med henblik på genoptræning af min skulder.

Min venstre skulder “hænger” lidt efter mit styrt. Det kom som en overraskelse for mig, og jeg skal helt sikkert igang med noget genoptræning.

Martin gjorde mig opmærksom på at man skal være varsom med at lave mange og store justeringer, for det kan faktisk have den modsatte effekt og give problemer man ikke havde til at begynde med. Men netop pga. af dette skal vi være ekstra varsomme med at lave mange ændringer på én gang, så vi blev enige om at prøve med en én cm længere frempind (fra 100mm til 110mm).

Små ændringer kan gøre en stor forskel. Her byttes en 100mm frempind ud med en 110mm

Jeg fik igen tid til at mærke efter og følte ikke, at det gjorde den store forskel. Til gengæld, da jeg kiggede på optagelsen af den korte frempind i forhold til den længere, så kunne jeg se en kæmpe forskel.

Vi brugte filmoptagelser fra før og efter justeringerne til at se effekten af justeringerne

Det der sker nu er at jeg sender detaljerne, det du selv har givet mig af feedback og disse film til AimHigh, som er eksperter i bike fit. De giver så deres input og hvis de har nogen kommentarer, kommunikerer jeg dem videre til dig. Hvis de mener du har brug for et bike fit, får du et tilbud på en pris, hvor du får prisen for bike screen i rabat”, forklarede Martin, mens jeg mærkede efter.
AimHigh er et firma, der laver bike fits og har et samarbejde med United Cycling. Du kan læse mere om dem her.

Så hvad så nu? Nu giver jeg det nye setup 500-1000 km, hvor jeg mærker efter om jeg får ondt, eller jeg føler jeg er kommet langt nok ned. Det kan sagtens være at jeg skal justere lidt tilbage, eller måske kan jeg komme til at sidde lidt mere aggressivt endnu.

Hele herligheden tog lige under en time og det var en rigtig god oplevelse. Jeg følte virkelig jeg blev lyttet til og at der var fokus på, at jeg skulle sidde godt på cyklen og ikke at det skulle se ud som en specifik stil eller passe ind i en computer.

Det er vigtigt at understrege, at det ikke er et regulært bike fit, og hvis jeg fx har vedvarende problemer med min skulder og nakke, vil jeg helt klart overveje at få hjælp fra eksperter fx i Aim High eller en anden bike fit ekspert, som kan bruge andre virkemidler til at gå meget mere ned i specifikke detaljer.
Men altså jeg synes det er rigtig godt alternativ til et bike fit, der også er inden for en overskuelig prisramme og tidsramme. United Cycling udbyder bike screen til alle cykler også selvom du ikke har købt den hos dem, og det koster 790kr. Teknikken er udviklet i samarbejde med AimHigh, og Martin, som udfører bike screens, er i tæt kontakt med firmaet om dit bike screen specifikt. Du kan læse flere detaljer om bikescreen på United Cycling’s hjemmeside på linket her, eller skrive til Martin på shop@unitedcycling.com hvis du har specifikke spørgsmål eller vil booke en tid.

Akkreditering: Bike screen og cykel er sponsoreret af United Cycling. Billeder er taget af Peter Ebro for United Cycling. Sokker på billederne er fra Fingers Crossed Design og sponsoreret af CyclingPeople.dk. Tøjet er sponsoreret af Isadore Apparel.