Det skal du tænke på når du vælger rygsæk

Hvis man, som jeg, bruger landevejscykling som transport er en stor del af ens planlægning afhængig af at man kan tranportere sine ting med sig, når man skal på arbejde og hjem igen. Det er nok den mest udfordrende og mindst ophidsende del af det at cykle. Det mest oplagte er at benytte en rygsæk. En god rummelig en med masser af plads til alt makeup, to par sko, et udvalg af outfit, arbejdspapirer og en computer. Eller måske ikke! Som cykelrytter ligger der i forvejen nok belastning på din øvre ryg og nakke, og det siger sig selv at det kun bliver værre af at tilføje en 8-10kg pukkel til ligningen. Nogle vil selvfølgelig anse det som ekstra træning, men der er også nogle ting man kan gøre for at mindske belastningen af en rygsæk.

Helt åbenlyst kan man slippe helt for rygsækken ved at sætte cykeltasker på sin cykel. Hvis jeg skulle på langtur over alperne i 4 uger, med telt og Trangia, kunne jeg måske strække mig så langt, men jeg er altså for forfængelig til at gå så langt til hverdag. Så jeg er ”stuck” med rygsækken. Her er hvordan jeg har grebet det an, og hvad jeg vil anbefale du kigger efter i din cykelrygsæk.

For det første: BEGRÆNS DIG MENNESKE! Mængden af ting du rent faktisk får brug for, er højst sandsynligt mindre end den mængde du tror du for brug for. Hav så meget stående på arbejdet som du kan og afslut dine arbejdsopgaver på dagen, så du kan lade papirer og computer blive hjemme, så ofte som muligt.

Find en rygsæk som sidder godt på din ryg og som du føler dig tilpas i, giv dig tid til at finde den – hav tålmodighed. Jeg tror ikke der er nogen opskrift på den perfekte rygsæk, for vi er alle forskellige i højde og drøjde, men jeg vil gerne have en rygsæk som ligger så fladt på min ryg som muligt. Den skal have brede stropper og skal kunne spændenes ind både over brystet og om maven. Det er vigtigt at der er stropper på ydersiden så den kan spændes ind omkring indholdet, så det ikke ligger og flyder rundt til den ene og den anden side og får tasken til at trække skævt.

Jeg kører med en Osprey model der hedder Tallon 11 i lavendel (se link i bunden af indlægget). Jeg valgte den fordi den var lille, men kunne lige præcis indeholde min arbejdscomputer. På den måde tvinges jeg til at begrænse de ting jeg tager med. Den har elastikker på ydersiden, hvor man skal spænde ekstra ting på fx sko eller en regnjakke. Og der er en lomme langs med ryggen, hvor jeg kan have en camel bag med vand til længere ture. Farven er god, for den kan ses på afstand og i mørke. Jeg er købt min i en løbebutik, men outdoor butikker som fx Spejdersport og eventyrsport har ofte et stort udvalg af små rygsække.

Der er andre på landevejen, som er enig med mig, da der er rigtig mange der cykler med netop Osprey rygsække, men mange har ofte større modeller, fx Tallon 22. Det vigtigste er at man vælger det der føles godt. Andre mærker, som har tasker jeg ville kigge efter til cykling kunne være Salomon, Haglöf eller Arc´teryx (har indsat et par links her under).

Et lille sidste råd, som jeg har lært at min militæropdragede mand, som hjælper mig til at holde godt styr på mine ting:

Find en taske med masser af små aflukkelige rum til vigtige småting. Jeg har to kontorer og til hvert kontor hører et sæt nøgler og id-kort. Dertil kommer cykellygter, ekstra slange, pung, briller, læbepomade mv. Jeg har tildelt hver ting et rum, og den plads er ufravigelig. Jeg tager kun tingene op når jeg skal bruge dem og lægger dem altid tilbage så de er klar til næste gang og så jeg altid ved hvor de er. Det betyder også jeg ikke skifter taske i tide og utide. Men det er et offer jeg tager, for ikke konstant at glemme nøgler og andre småting.

Der er dog et par ulemper, som jeg ønsker mig at få løst inden for den nærmeste fremtid. Det første er at den er begyndt at lugte lidt surt af sved. Jeg træner jo med den næsten hver dag. Men jeg har leget med tankan om at vaske den på et skåneprogram i vaskemaskinen. Det skal jeg have gjort, så snart jeg får taget mig sammen. Det andet er at jeg ikke har noget regnslag til den. Det vil sige at når jeg cykler i regnvejr så bliver mine ting letter fugtige – så sørg for at købe et regnslag der passer til tasken når du alligevel køber den, hvis du ikke vælger en vandtæt model selvfølgelig. Det sidste er, at den er sgu ikke alt for smart på jobbet, efter jeg har skiftet til en pencil skirt, skjorte og jakke. Derfor er jeg på udkig efter en cykel rygsæk, der har mange af de kvaliteter jeg ser i Tallon 11, men som har et lidt mere æstetisk udtryk. Forslag er meget velkomne! Pt. kigger jeg lidt på Raphas Refelctive back pack (se link herunder), men synes den er lidt på den dyre side.

God shoppefornøjelse.
– Vélorina

Links: Tallon 11 kan fås i spejdersport https://www.spejdersport.dk/osprey-talon-11-rygsaek-martian-red.aspx?options=82220&gclid=Cj0KCQiA_5_QBRC9ARIsADVww14JgU381MEWRaVcbTeOpOTjWE27CnqmirBzicf3vJUsntXMRWrgLPsaAvM5EALw_wcB

Salomon: http://shop.marathonsport.dk/catalog/product/view/id/173906/s/salomon-trail-20/category/80/

Haglöf: https://www.naturligvis.com/vare/7689-haglofs-corker-m-cosmic-pink

Arc´teryx: https://www.fjeldogfritid.dk/arcteryx-arro-22-backpack.aspx

Rapha reflective back pack: https://www.rapha.cc/dk/en/shop/reflective-travel-backpack/product/BKP02MDDGYXXX