Af Katrine

Da jeg først satte mig op på en racercykel tænkte jeg – fedt, det her går stærkt! Men jeg var meget skeptisk overfor, hvorfor jeg var nødt til at sætte mine sko fast til pedalerne. Nu kan jeg slet ikke forestille mig ikke at være “klikket ind” når jeg cykler. Men hvad er egentlig fordelene ved at køre med klikpedaler, og hvordan kommer man igang hvis man aldrig har prøvet det før? Denne lille guide er skrevet til dig der ikke har prøvet det før, men tænker at det er næste skridt for dig i at komme igang med cyklingen.

Hvorfor?
Mange vil sige at du skal have klik pedaler på for at kunne trække såvel som at træde. Det er også rigtigt til en hvis grad, hvis du kører stejlt opad, eller hvis du skal sprinte så kan du få mere kraft hvis du trækker. Men på en almindelig cykeltur hvor du bare skal køre rundt er det ikke meget du trækker, trådet betyder helt klart mest. Derfor kan du faktisk også godt langt hen ad vejen fortsætte med at køre uden klik. Især hvis du skal køre ture på grus og i skoven, hvor du skal meget af og på cyklen, er der nogen der foretrækker at køre i almindelige kondisko. Men langt de fleste både op landevej og i skoven vælger at have kilkpedaler på. Jeg synes det giver fornemmelsen af at man bliver en forlængelse af cyklen. Man kan navigere med sin vægt bedre. Fordi du bliver mere et med cyklen bliver du også mere effektiv i din måde at sidde på og på den måde kan du køre mere elegant og frit. Og så kan man – ja – trække når man lige skal give den lidt ekstra i en skiltespurt (En skiltespurt er når man kører spurt hen til fx et byskilt) eller når man gerne vil give den lidt ekstra i intervallerne.

Hvad?
Der findes forskellige former for klink systemer. Generelt kan man sige at kilk systemet består af en pedal og en klampe, som sidder på skoen. Klampen passer ned i pedalen, hvor den med mere eller mindre rotations frihed sidder fast. Når man køber er par pedaler følger der klamper med. Pedalen har en lukke mekanisme der er styret af en fjeder, der giver et klink når du sætter klampen ned i den og et klik igen når du vrider foden ud. Derfor har det fået det danske navn klinkpedaler. På engelsk hedder det meget modstridende: clipless pedals. Det skal man bare vide..

Inden for landevejscykling bruges modellerne Shimano, Look og Speedplay for det meste. Shimano og Look minder meget om hinanden men det er vigtigt at du vælger en klampe og en pedal der passer sammen, også selvom de ser ud til at ligne hinanden, for det kan både være problematisk at have problemer med at klikke ud og komme til at klikke ud i utide, når du tror du har rigtig godt greb i klampen og rigtig træder til (så rammer dit kønsben måske overrøret – Av – jeg taler af erfaring). Shimano og look er begge pedaler hvor den skal vende rigtigt for at du kan klikke ind i dem. Speedplay derimod er en pedal hvor begge sider klikker ind og nogle mener det er nemmere at køre med denne. Det er meget hvad man sværger til. Personligt kører jeg med Look, men du skal vælge det der giver mening for dig.

Look pedaler og Giro sko er min foretrukne kombination til landevej

En anden pedal hvor begge sider af pedalen kan klikke ind er mountain bike pedaler fx fra Smiano. Modellen hedder i så fald SPD pedaler og klampen er i så fald meget lille og man skal bruge sko med to huller til skruer i stedet for tre som er gældende for de tre typer beskrevet ovenfor. Fordelen her kan være at man har en mere alsidig sko, som ikke på samme måde giver gåsegang, fordi klampen er oppe i sålen og dermed løftes din forfod ikke som med landevejsklamperne.

Ikke nok med at pedaler og klamper skal passe sammen så skal de også passe med din sko. En landevejssko er typisk let og med en meget stiv sål der gør at kraftoverførslen bliver så effektiv som muligt. Den har tre huller til skruerne der fastgør klamperne. Hvor man placerer klampen er en videnskab i sig selv, og kræver ofte at man justerer lidt de første mange ture. Husk også at køre din sko ind, så du ikke bare kører 100km den første tur. En cross eller mountainbike sko kan enten have en stiv sål, men hvis det er meningen man skal kunne løbe i den, kan det være en fordel at den har en lidt blødere sål. Det betyder så at der ikke er den samme effektivitet i kraftoverførslen. Personligt kører jeg med en cross sko med stiv sål og SPD pedaler om vinteren, fordi skoen er lidt tykkere og varmere og så har jeg mine tynde landevejssko med look pedaler til sommeren.

SPD pedaler og cross sko til gravel og vintercykling
Foto: Boris Stefanik

“Gear ned, klik ud, brems”
Har vi ikke alle set en super sej og hurtig cykelrytter, der lige skal holde for rødt uden af klikke ud (det hedder et track stand), som ikke får klikket ud i tide og vælter på stedet. Det ser sjovt ud, men det kan gøre ret ondt (igen taler jeg af erfaring – se videoen herunder for eksempel). For det første skal det siges at det kan ske for alle, men jo mere man øver sig, jo mere kommer det til at være en refleks at klikke ud.
Det er ikke kun det at klikke ud der kan skabe problemer. Det kan også være svært at komme i pedalerne igen når man har holdt stille. Hvis du fx er stoppet i et tungt gear og skal starte lidt op af bakke, kan det være svært at få fart på så du har tid til at klikke ind. Her skal du altid huske – du kan trække og du skal ikke partout være klikke ind for at træde. Det sker ofte for mig at jeg ikke får klikket ind i første hug, så enten trækker jeg med den fod der er klikket ind, eller jeg træder bare et randoms sted på pedalen – det ser ikke så pro ud, men det funger. Der er et par tips – der kan hjælpe dig lidt på vej.

Det kan ske for selv den bedste at man ikke får klikket ud.
Isadore | Road is the way of life | Unclip your life
  1. Mit første tip er at du skal sige højt for dig selv mindst 20 gange: “Gear ned, klik ud, brems”. Med det mener jeg at du skal tænke dig om og læse trafikken foran dig når du cykler sådan at du har tid til at tænke: Først hvilket gear skal jeg være i når jeg skal begynde at cykle igen efter at have været stoppet. Du skal være langt nok fra lyskrydset til at nå at skifte. I begyndelsen føler du nok du har brug for meget langt til at skifte, men det bliver hurtigt noget du kan gøre ret hurtigt. Husk du skal køre rundt på pedalerne når du skifter, men du kan godt køre så forsigtigt rundt at du ikke skaber fremdrift. Når du er i det valgte gear, så skal du klikke ud. Først efter du har klikket ud skal du begynde at bremse. På den måde er du altid klikket ud når du stopper, og har god tid til at klikke ud. Husk at når du klikker ud skal du vride hælen udad – det er vigtigt fordi du ikke vil have hælen eller hele foden ind i hjulet som jo kører rundt mens du klikker ud.
  2. Når du har sagt “Gear ned, klik ud, brems” så mange gange at du drømmer om det om natten, så sætter du dig op på din cykel mens en ven eller to holder i din saddel og/eller dit styr så du kan klikke ind med begge pedaler. Du kan også gøre det mens du holder i et hegn eller lignende, men husk at placere dig så tæt på det du holder i at cyklen er lodret, så du kan fornemme hvordan det er når der er balance i cyklen. Klik ind og ud med hver fod 20 gange. Så du mærker modstanden når du klikke ud og bliver god til at fange pedalen igen. Det kan godt føles som om det rykker lidt i cyklen når du klikker ud, men hvis du prøver at slappe af, så finder du til sidst teknikken. Hvis det føles meget stramt eller meget løs kan du justere en skrue hvor der står “+” og “-“.
  3. Nu er du klar til at køre og der vil jeg foreslå du finder et sted uden for meget trafik og med et godt langt lige stykke. Du stiger op på cyklen ved at svinge et ben over sadlen som om det var en herrecykel (ikke over overrøret for det giver nogle grimme ridser) og står med begge ben på jorden. Forstil dig at kranken er en urskive. Så klikker du ind med den ene fod kl 6 og fører den op til kl 12. Så træder du fra og får fart i cyklen, hvorefter du klikke ind med den ande. Her skal du huske at fart er din ven. Så længe du bliver ved med at være i bevægelse så vælter cyklen ikke. Med andre ord: så længe der ikke står noget i vejen, så kan du jo bare cykle videre indtil du er klikket ud og kan stoppe helt op. Øv dig her på: “Gear ned, klik ud, brems” og når du føler dig godt tilpas, så er du klar til at køre. Voila – så var det ikke sværere. Når du skal af cyklen så klik ud af begge pedaler før du svinder benet over. Det kræver lidt øvelse at kunne klikke ud mens cyklen er i bevægelse, som man ville gøre når man stiger af sin damecykel og står på en pedal før man hopper af.
Look pedal.
Læg mærke til at den er tungest bagtil og vender derfor bagud.
Brug skosnuden til at tippe den op og dermed træde eller lirke klampen ind i pedalen.
Foto: Simon Hedman

Men det er ikke helt slut endnu. En anden klassiker er at man står stille, med den ene pedal klikket i og den anden fod på jorden. Så vender man sig eller lignende og kommer til at lægge vægten over på den fod der er klikket i. Så kan man altså ikke nå at klikke ud og sætte foden ned. Derfor er det en god ide i begyndelsen at klikke ud med begge fødder når du står stille indtil du er helt dus med kliksystemet. Når du er finder du hurtigt den berømte “sid-på-overrøret-pose”, som kan ses herunder.

“sid-på-overrøret-pose”
Foto: Peter Meciar

Så er der kun tilbage at sige at øvelse gør mester. Hvis uheldet skulle være ude så kan jeg anbefale at prøve at gøre sig så slap som muligt så man man falder så blødt man kan. Hvis du er meget nervøs kan du evt øve dig på at falde på en græsplæne, men helt generelt vil jeg sige at de fleste prøver at falde en eller to gange lige i begyndelsen, og så sker det generelt meget sjældent. Rigtig god fornøjelse!

Track stand er når man står stille på cyklen med begge pedaler klikket ind.
Teknikken tager noget øvelse at mestre. Jeg kan kun i smug.

Artiklen indeholder indirekte reklame for: Isadore apparel, Argon18, Fingers crossed design, Standert Bicycles,