Cykling er terapeutisk. Endorfiner og adrenalin suser rundt i din krop når du har vinden i håret på landevejen eller til løb. Men for nogle er cykling mere end åndelig terapi. Når kontrollen over kroppen forsvinder, og hver dag bliver en kamp om at holde sig i gang, så kroppens forfald udskydes, bliver cykling en uvurderlig fysisk terapi og motivation.

Netop dette scenarie beskriver Lykkes historie rigtig godt. Hun er en moden kvinde med børn, fuldtids job og international cykelkarriere. Imponerende CV, der kan gøre enhver forpustet. Men Lykkes lille tvist er, at hun i tillæg lever med kampen mod en spastisk lammelse der forværres for hvert år der går.

Vi har haft chancen for at tale lidt med Lykke, og vi er helt målløse over hvor sej og stærk en kvinde hun er. Hun lader sig ikke kue på trods af nedture og hun udsender en imponerende energi.

Ikke nok med at Lykkes historie er inspirerende og sætter de fleste af vores andres liv lidt i perspektiv, så synes vi også her på Vélorina, at vi gerne vil give et shout out til alle de mega seje paraatleter, der træner mod at repræsentere Danmark ved paralympiske leje i 2020.

Så tag rigtig godt imod Lykke, vores næste Vélorina veninde. Forhåbentlig kommer vi til at høre meget mere til hende i den kommende tid frem mod PL i 2020.

Navn: Lykke Koefoed

Niveau: Når man cykler i parasport bliver man inddelt efter “funktionsnedsættelse”, således at dem man konkurrer med er på nogenlunde samme niveau. Jeg kører i det der hedder WC Klassen. Så er der 5 trin og kører man 5 er man det tætteste på normal. Jeg kører i WC4 men grundet min sygdom er under progression skal jeg vurderes løbende. Jeg kører på landsholdet, og stiller op til World Cups og VM, for at samle point til PL Tokyo 2020, det er et ønske/håb – tiden må vise om det lykkes.

Hvordan kom du i gang med at cykle? Efter Rio 2016 tænkte jeg, at jeg gerne ville være sportsudøver for Danmark, hvis det på nogen måde var muligt. Så jeg kontaktede Para-sport-Danmark. Efter mange snakke og refleksioner valgte jeg cykelsporten, fordi mit handicap passede til denne sport. Jeg synes det var enormt spændende og fandt ud af at de fleste jeg konkurrerer imod har cyklet i mange år – det har jeg ikke min første sæson internationalt var 2018 – så jeg har stadig meget at lære.

Hvor cykler du? Jeg er medlem af CK Aarhus som er en klub med rigtig mange medlemmer.

Hvorfor cykler du? Jeg cykler hovedsagelig for ikke at ende i rullestolen for tidligt. Sporten kan holde den på afstand. Tidligere har jeg fået botox i benene for at tage smerten, men heldigvis cykler jeg nu så meget at sporten kan gøre det for mig, det er jeg enorm glad for. Jeg lider af HSP som er en arvelig spastisk sygdom i benene.

Din bedste cykeloplevelse: Det var en skræmmende – men også kanon oplevelse at deltage i VM i Manigo i Italien sidste år. Jeg forsøgte at gøre mig klar hjemmefra grundet den varme sommer men varmen var anderledes dernede. Naturen var så smuk og stemningen var helt specielt. Vi gik ind med Dannebrog. Det gik pludselig op for mig at jeg kører på et højt niveau. Men varmen var svær at stille noget op med. Da jeg skulle køre linjeløb var det 32 gr. Intet problem tænkte jeg. Men det viste sig anderledes. Vi cyklede i lidt over to timer – og jeg fik publikummer til at hælde vand over mig når jeg kørte forbi – jeg var ganske enkelt ved at koge over. Ved finish linje var der nogle ryttere der væltede grundet varmen – de fik lynhurtigt styr på dem, redningsfolkene. Da jeg kom i mål blev jeg overhældt med koldt kildevand og redderen skulle se mig i øjnene for at vurdere om jeg var okay. Sikke en dag 🙂

Din værste oplevelse: Træningstur til Alsace år 2017 inden jeg blev international. En morgen på træningstur, hvor jeg kørte alene, kom der pludselig en schæferhund løbende ud af en have og fløj direkte i mit højre ben. Inden jeg fik set mig om var jeg blevet bidt i begge ben og jeg var mega bange. Det vendte tingene lidt på hovedet for mig. Jeg overvejede om jeg skulle blive i cykelsporten og er meget glad over jeg blev.

Råd til andre Vélorinaer: Vær dig selv. Spørg andre ryttere om råd og vejledning hvis du er ny i sporten, det har jeg haft meget gavn af. Bliv i sadlen, selvom Janteloven er herskende.  

“Let’s have some fun girls”

Baie Comeau, Canada

Hvis du vil se mere til Lykke og have lidt af hendes fantastiske energi, er der her et link til et indslag hun lavede med TV2 øst, hvor hun fortæller lidt om sin cykling.