Vi var rimelig nervøse da vi bød deltagerne velkommen til den første Vélorina Cykelskole for Kvinder i maj 2019. Vi havde tre dages fuldt pakket program foran os, hvor vi skulle gennemgå emner som cykel tøj, cykel vedligehold og -mekanik, sikkerhed ved at køre flere sammen – og så skulle vi selfølgelig ud og cykle. Vi ville gerne sikre os at deltagerne fik en fuldkommen og inspirerende introduktion til landevejscykling.

Vi var klar til deltagerne med kaffe og en notesbog til alle de tips og tricks de skulle huske
Foto: Julia Peic

Vi har været så mega heldige at få rigtig stor opbakning af en masse firmaer til at afholde dette kursus og derfor skal det siges at dette indlæg indeholder reklame og retmæssig akkreditering og tak findes til sidst i indlægget.

Deltagerne var mellem 18 og 60 år og havde varierende erfaring, fra helt-nybegynder-jeg-ejer-ikke-en-racer-og-har-aldrig-kørt-med-klik-sko-før til jeg-er-vandt-til-at-køre-racer-men-har-bare-så-mange-spørgsmål.

Mette var den ældste deltager og samtidig den mindst erfarne. Hun følte sig imponernede hurtigt hjemme på cyklen.
Foto: Hasting Photography

Vores strategi var gennem workshops, oplæg og hands on erfaring at afmystificere cykelverdenen og vi håbede at skabe en atmosfære, hvor afstanden mellem instuktør og deltager var lille. Vi håbede dermed at smitte deltagerne med lidt af den passion, som vi har for cykling og at cykling er en sjov of social sportsgren for kvinder i alle aldre. Det er aldrig for sent at komme i gang.

Så med det disse tanker og håb og en god portion sommerfugle i maven åbnede vi døren til kantinen hos United Cycling i Lynge, hvor kurset blev afholdt. Det var fredag morgen og det stod ned i lår-tykke stråler. Altså det regnede ikke bare – for real – det var lortevejr! Ikke lige det cykelvejr vi havde håbet på. Du har nok hørt både mig og Michelle prædike at intet vejr bør holde dig tilbage fra en dejlig cykeltur, men vi måtte sande at lige denne dag var ikke dagen hvor vi fulgte vores egne gode råd. Vi var tvunget til at blive inden døre, så den første kursusdag, blev en ren teoridag, hvor vi havde god tid til at nørde og lære hinanden at kende.

Det er vigtigt at kommunikere klart og tydeligt når man kører mange i en gruppe
Foto: Hasting Photography

Efter en introduktions runde tog vi hul på en god snak om sikkerhed i grupper. Vi talte om vigtigheden af at kommunikere klar og så det ikke kan misforstås af andre ryttere. Derudover talte vi også om, hvilke udfordringer der er ved at færdes på racercykel på de danske landeveje. Vi talte om gode og dårlige manerer i trafikken, og hvor der kan opstå farlige situationer. Der blev stillet rigtig gode spørgsmål, og vi diskuterede længe hvordan vi bedst repræsenterer cykelryttere der gerne vil dele vejen med alle andre trafikanter.

Cykeltøjmode kan være noget af en jungle. Deltagerne blev introduceret til forskellige muligheder der er.
Foto: Hasting Photography

Efter en dejlig frokost, tilberedt af sødeste Julia, som var med som Madmor hele kurset, gik vi videre til en tøj workshop. Det kan godt være det lyder lidt omstændigt, men altså påklædning er vigitgt ikke kun fordi det gør din tur meget sjovere at have passende tøj på, men også fordi det giver dig lidt ekstra selvtillid at føle du ser godt ud på cyklen. Der er en jungle derude af forskelligt tøj, af varierende kvalitet og pasform. Vi gennemgik ascessories, som man ikke nødvendigvis lige kender til, som fx shoe covers, løse arme og løse ben. Vi kunne ikke undgå at berøre nogle af de uskrevne regler om påklædning som fx ingen lange ben og korte arme, eller højden på sokkerne.

Efter Tøjworkshop havde vi en rigtig god session om ”alt det vi ikke taler om”, et vigtigt emne, som er nødvendigt fordi der er bare nogle spørgsmål kun kvinder kan svare på. Du kan læse meget mere om dette emne i blogindlægget af samme navn.

Overraskede over hvor hurtigt dagen var gået krydsede vi fingre for bedre vejr den følgende dag og ønskede hinanden en god aften.

Stor koncentration om Michelles gennemgang af sliddele på cyklen
Foto: Hasting Photography

Lørdag morgen lå en tyk tåge over Lynge, men til vores store lettelse lettede tågen henad morgenen og det blev mildere i vejret, så vi kunne holde mekaniker kursus uden for, ledt an af fødselsdagsbarnet, Michelle. Det sidste der skal stå i vejen for at du kommer afsted på cyklen skal være at din cykel ikke fungerer. Deltagerne blev undervist i hvordan man vedligeholder sin cykel, slange, dæk, pedal og kædeskift og meget mere.

Det der med mekanik er altså super fedt!
Foto: Hasting PhotographyFoto: Hasting Photography

Det overraskede os, hvor interesserede og engagerede deltagerne var netop i dette emne og vi blev bekræftet i at det med cykel mekanik bestemt ikke kun er en mandeinteresse. På grund af den store interesse og en overvældende mængde gode spørgsmål trak sessionen ud helt til frokost. Vi nød smørrebød i solen, som nu bragede ned og efter forkost gjorde vi os klar til at indtage landevejen.

Vedligehold af cykelen er centralt for at bevare den store køreglæde Foto: Hasting Photography

En lille gruppe Véloveninder dukkede op for at køre med deltagerne og vise den sociale del af cykling. Men før vi kunne rulle afsted skulle en deltager lære at køre med kliksko. To erfarne ryttere hjalp med denne opgave mens de resterende deltagere kom i teknik skole hos Michelle, hvor de øvede track stand, at samle flasker op fra jorden i fart, køre i små cirkler og andre sjove øvelser.

Squad goals!
Foto: Hasting Photography

På nul komma fem var vi klar til at køre og vi drog ud på den planlagte 40km rute ad Høvelte, Kettinge, Birkerød og Bregnerød. Vi holdt en dejlig pause i Kettinge og fik hjemmelavede dadelkugler og cola.

Der er ikke noget bedre end et godt hvil og en kold cola når vejret er dejligt

Ved hjemkost havde alle et stort smil på læben og vi fejrede en dejlig tur med lagkage i anledning af Michelles fødselsdag, før vi brød op.

Deltagerne blev testet i cyklens anatomi

Søndag startede ben hårdt med en test af deltagernes hukommelse af hvad de havde lært dagen før, da Michelle gennemgik cyklens anatomi. Navne på de forskellige dele af cyklen skulle placeres rigtigt, og sammen fik deltagerne sat alle brikkerne sammen.

Frokost på Stengårdens økologiske gård café under blomstrende æbletræer

Efter en kort session om tips og tricks til at blive super-pendler ankom to seje kvinder, Josephine og Mette, der hver især repræsenterede hver deres cykelklub. De tog med på vores cykeltur, der til at begynde med gik til Stengården og frokost. Stengården er en skøn økologisk gård, gårdbutik og café, der ligger i bregnerød. Her spiste vi frokost under der blomstrende æbletræer, mens Josephine og Mette fortalte om det deres cykelklub kunne tilbyde af træningstilbud for kvinder. Mette kommer fra Vélo Pavé i Farum og Josephine fra Seje Sild Cykler.

Væløse flyvestation med masser af sidevind

Efter frokost kørte vi til den gamle flyvestation i Værløse. Her øvede vi at sidde agressivt på cyklen, at få fart i cyklen, sidevindskørsel og at lægge på hjul. Derefter tog vi de smukke veje gennem Mølleådalen tilbage til Lynge, hvor vi drak en kop kaffe og holdt en lille evaluerings session.

United Cycling i Lynge lagde lokaler og lånecykler til
Foto: Hasting Photography

Søndag eftermiddag sagde vi farvel til deltagerne. Vi var trætte, men glade og stolte og mange erfaringer rigere. Vi kunne på ingen måde have gennemført dette uden hjælp fra søde veninder og vores sponsorer. United Cycling stillede lokaler, lånecykler og kaffe ad libitum til rådighed. De sponsorerede også i samarbejde med Kurt Rytger og Hasting Photography fremstillingen af den fantastiske film om cykelskolen – du kan se filmen her. Vi var så heldige at vi kunne tilbyde vores deltagere en fantastisk goodie bag med produkter fra: Isadore apparel, Grip Grab, Veloine, Purepower og United cycling. Vi håber at det ikke er sidste gang vi kan holde et sådan kursus, og vi glæder os allerede til næste gang.