I skrivende stund sidder vi og ser Vingegaard tage de sidste skridt op på podiet, hvor han indtager den øverste skammel i verdens hårdeste cykelløb. Med dette afslutter han et kapitel i dansk cykelhistorie, hvor Touren begyndte i DK og endte med den ultimative danske sejr. Men! I dag er også en historisk dag af andre grunde! Tidligere i dag, kørte kvinderne den første etape i Tour des Femmes.

For første gang siden 2009 køres kvindernes Tour de France som et etapeløb! Løbsledelsen har sat en spændende uge sammen med både sprinteretaper og bjergetaper til os. Det kommer i kølvandet på en voksende interesse i kvindecykling, som vi her på Vélorina selvfølgelig byder velkommen med åbne arme! Katrine har stillet Michelle en række spørgsmål som kan gøre os klogere på det hitoriske etapeløb.
Katrine: Michelle – Et tour de France for kvinder – det var på tide eller hvad? Hvorfor tror du det kommer nu?
Michelle: Det var i dén grad på tide! Vi har set kvindecyklingen blomstre i nogle år nu og det kvindelige felt har de seneste år fået flere og flere, der starter er lig herrefeltets program. Det har højnet niveauet kraftigt. Indførslen af endnu en grand tour – Giro d’Italia Donne har eksisteret i mange år – må være påvirket af flere ting og de er vel egentlig alle afhængige af hinanden. Den øgede TV-tid har vist flere at det er en fed sport og skabt opmærksomhed. Det har bragt flere sponsorer til sporten, hvilket giver alle hold en bedre økonomi. Det i sig selv gør, at flere kvinder kan vælge at satse fuldt ud på sporten, hvilket medfører en øget mængde virkelig stærke ryttere. Det gør, at flere kvinder vælger vejen som professionel cykelrytter og dét medfører en større masse af ryttere, der kører på højeste niveau. Økonomi og større opmærksomhed må være grundlaget for at det nu endelig er blevet til et ægte etapeløb, der afholdes for de seje kvinder!
Nogle andre, der også synes det er på tide, er vores venner hos Cikkel Copenhagen. I anledning af Le Tour de Femmes, har de fået lavet en t-shirt med en kvinde i den gule trøje. Den glæder vi os meget til at bære!

Katrine: De sidste år har der været et endagsløb for kvinder, men altså ikke flere etaper. Hvad betyder det for kvindecykling i det hele taget at Touren for kvinderne er et etapeløb i stedet for et endagsløb?
Michelle: Det betyder, at kvinderne får lov at vise, hvad de kan. For at være ærlig har jeg været modstander at det cirkus, der er blevet afholdt de seneste år med ”La Course”. Det har ikke vist, hvad kvindecykling egentlig er og det har givet et indtryk af at kvinderne kun kan køre én dag. Det er langt fra rigtigt – de kan køre hårdt, de kan køre langt og de kan køre mange, mange dages cykelløb. Det at de nu får lov til at vise det er kæmpe stort! Det vil dog nok vare lidt tid, før Touren for kvinderne får samme status som den har for mændene. Historien bag er ikke etableret endnu og 8 dage er ikke helt nok til at gøre det til ”verdens største event” for kvinderne. Jeg tror dog på det med tiden an udvikles og blive kæmpe stort.
Katrine: Kan du give en hurtig outline? Hvor mange hold, hvor mange på hvert hold, hvor mange etaper osv?
Michelle: 24. – 31. juli og 8 etaper. Det ser ud til der er 3 sprinteretaper, 3 udbrudsetaper og 2 bjergetaper. Der er i alt 24 hold med 6 ryttere i alt – altså et felt på 144 ryttere.
Katrine: Hvem holder du øje med?
Michelle: Uh! Jeg er i hvert fald altid interesseret i de danske ryttere. Vi har en sprinter i Emma Norsgaard Bjerg (Moviestar), en bjergrytter i Cecillie Uttrup Ludwig (FDJ Suez Futuroscpoe) og Julie Leth (UNO-X) som er en eminent vejkaptajn og hjælperytter, faktisk nok en af de bedste i feltet i netop den opgave. Emma kan vinde sprinteretaper og Cecilie kan vinde på bjergene. Dog er de uden tvivl også virkelig stærke udenlandske kvinder og her er det altid værd at følge Marianne Vos (Jumbo Visma) og Annemiek van Vleuten (Moviestar). Der dog virkelig mange der kan nævnes og generelt synes jeg bare man skal se løbene og få sine egne favoritter. Af outsidere vil jeg lige til slut nævne Marta Cavalli (FDJ) – hun er den italienske pendant til Cecilie Uttrup og hun har virkelig vist gode takter i år.
Katrine: Hvad kan vi forvente forskellen er når vi ser kvindernes TdF i fjernsynet i forhold til mændenes?
Michelle: Farten vil være lavere. Det er et faktum at mænd er stærkere end kvinder, så det kan der aldrig laves op på. Taktikken i løbene kan være lidt anderledes, men faktisk synes jeg herrerne i år har kørt en form for cykelløb, som man også kan regne med at se hos kvinderne. Man kan ikke altid regne med løbet følger den ”konservative” og lidt gamle form, hvor en udbrud kommer afsted, bliver hente tæt på mål og så kan sprinterne køre om sejren. Løbene vil være uforudsigelige og ekstremt spændende at følge hver dag.
Katrine: Tror du der er chance for en dansk etapesejr eller måske endda en gul trøje?
Michelle: JA!! Jeg skriver dette under kvindernes 1. etape i Paris og Emma Norsgaard Bjerg (Moviestar) er et godt bud på en sejr! Alle har dog friske ben i dag og vil vinde så der er mange om buddet. Emma er bedre når løbet har været udmagrende – men hun er verdensklasse. Hvis ikke i dag kan hun snildt være med næste dage på sprinteretaperne. Cecilie kan uden tvivl blande sig senere i løbet år de når til bjergene og her kan vi heppe på at få hende i den gule trøje!
Katrine: Hvor kan man følge med?
Michelle: på TV2 – jeg er ret sikker på de dækker det i stor stil i år.
Katrine: Og hvorfor skal man følge med?
Michelle: Fordi det er historisk stort! Man skal se det fordi vi har 3 danske kvinder med – og de er ikke bare med, de er faktisk toneangivende ryttere i feltet. Man skal se det fordi man vil glædes, overraskes og røres – præcis af de samme grunde som vi altid ser Tour de France!
Så er der ikke mere at sige end rigtig god fornøjelse. Husk at hvis du er ny i det at se cykelløb og har brug for en lille håndsrækning til hvordan man får mest ud at at se cykelløb i TV, så kan du læse vores anbefalinger på postet Vélo-lingo – Cykelløb i dit TV. Rigtig god fornøjelse.
Leave a Reply